MTB Zdravstveni benefiti i rizici

MTB Evolution - Šta brdski biciklizam čini vašem telu?

Šta brdski biciklizam čini vašem telu? Kompletan vodič

Planinski biciklizam je odličan način da izađete napolje i uživate u prelepom pejzažu koji priroda nudi. Ali ne radi se samo o pogledu – brdski biciklizam takođe može biti odlična vežba!

Ako ste tek počeli da se bavite brdskim biciklizmom ili se pitate kakve efekte ima na vaše telo, čitajte dalje. Razgovaraćemo o prednostima brdskog biciklizma, kao io tome šta možete očekivati u pogledu fizičkih efekata. Idemo!

Koji su fizički efekti brdskog biciklizma?

Osim očiglednih kardiovaskularnih prednosti bilo koje aerobne vežbe, brdski biciklizam ima nekoliko drugih fizičkih efekata. Evo samo nekoliko:


1. Poboljšanje raspoloženja


Brdski biciklizam može poboljšati vaše raspoloženje i pomoći u smanjenju nivoa stresa. Ovo je delimično zbog oslobađanja endorfina koji dolazi sa bilo kojom intenzivnom vežbom.

Endorfini su hormoni koje telo proizvodi i imaju svojstva ublažavanja bolova. Oni su takođe odgovorni za "trkački nalet" koji neki ljudi doživljavaju.

Dakle, ako tražite način da poboljšate svoje raspoloženje, brdski biciklizam bi mogao biti savršena aktivnost za vas.


2. Zglobovi

Brdski biciklizam je odličan način da ojačate zglobove. To je zato što uključuje puno pokreta i fleksibilnosti, što može pomoći da se smanji rizik od povreda u budućnosti.

Međutim, uz prekomernu upotrebu postoji šansa da brdski biciklizam zaista može oštetiti vaše zglobove. Na primer,brdski biciklizam može dovesti do bolova u kolenimaako se ne uradi kako treba.

Zglobovi su jedan od najčešće povređenih delova tela, tako da njihovo jačanje definitivno može pomoći da budete bezbedni dok vozite brdski bicikl.

Brdski biciklizam je takođe odličan za vašu ravnotežu i koordinaciju. Ove veštine su neophodne ne samo za brdski biciklizam već i za svakodnevne aktivnosti.


3. Stamina

Brdski biciklizam je odličan način za izgradnju izdržljivosti. Ova aktivnost može biti dovoljno izazovna da će vam pomoći da razvijete izdržljivost potrebnu za druge vežbe visokog intenziteta, poput trčanja ili dizanja tegova!

Najizazovniji deo u vezi sa brdskim biciklizmom može doći kada prvi put počnete - zato nemojte prvo pokušavati ove vežbe na brdima bez uputstva instruktora ako je moguće.


4. Mišići

Ne radi se samo o vožnji – MTB vam može pomoći da uđete u formu! Intenzivna fizička vežba brdskog biciklizma koristi mišiće vaših nogu, ruku i jezgra, čineći ih jačim ili otpornijim na povrede.

Kako budete iskusniji sa MTB-om, brda će zahtevati još više od ovih mišićnih grupa - tako da morate pravilno da napajate svoje telo da biste postigli uspeh.


5. Pluća

Brdski biciklizam je odličan način da povećate adrenalin i istovremeno poboljšate funkciju pluća. To je zato što je to naporna aktivnost koja zahteva da duboko dišete i unosite puno kiseonika.

Kako se vaša plućna funkcija poboljšava, moći ćete da vozite duže vreme i sa većim intenzitetom. To će vam dobro doći kada pokušavate da se uhvatite u koštac sa izazovnijim stazama.


6. Krvni pritisak

Dokazano je da planinski biciklizam pomaže ljudima sa visokim krvnim pritiskom da drže svoje stanje pod kontrolom. Intenzivni kardiovaskularni trening vam omogućava da se napunite kiseonikom i smanjujete stres na vašem srcu, sve dok se zabavljate!

Samo obavezno proverite sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koji novi program vežbanja.


7. Srce

Brdski biciklizam je odličan način da povećate broj otkucaja srca, što pomaže telu da bolje funkcioniše. Takođe može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti i drugih zdravstvenih problema u budućnosti.

Najbolji deo? Ne morate da budete profesionalni brdski biciklista da biste uživali u ovim pogodnostima - bilo koji nivo vožnje bicikla će biti dovoljan!

Koji su fizički rizici brdskog biciklizma?

Iako brdski biciklizam ima nekoliko prednosti, ima i nekoliko fizičkih nedostataka. Evo samo nekoliko:


1. Rizici od povreda


Brdski biciklizam može biti opasan i uvek postoji rizik od povrede. Ovo je posebno tačno ako se vozite po neravnim stazama ili radite vratolomije. Obavezno nosite odgovarajuću zaštitnu opremu i znate svoja ograničenja.


2. Atletsko stopalo


Brdski biciklizam može izazvati znojenje stopala, što dovodi do atletskog stopala ili drugih gljivičnih infekcija. Obavezno nosite čarape koje će upijati znoj i često menjajte cipele i čarape ako vozite bicikl duži vremenski period. Prave cipele mogu pomoći u ublažavanju ovog rizika. Pogledajte naš članak u kojem razgovaramoako su cipele za brdski biciklizam zaista neophodne.


3. Bol u leđima

Bilo da ste početnik ili stručnjak, brdski biciklizam može biti prilično opasan bez učenja odgovarajućih tehnika. Neophodno je održavati dobro držanje i koristiti ispravnu opremu za sprečavanje bolova u leđima!


4. Teniski lakat

Brdski biciklizam takođe može izazvati teniski lakat, što je stanje koje je rezultat prekomerne upotrebe lakatnih zglobova. Ovo je obično uzrokovano lošom formom tokom vožnje biciklom.

Ako počnete da osećate bol u laktovima, obavezno napravite pauzu i posetite lekara ako bol potraje.


5. Već postojeći hemoroidi

Brdski biciklizam takođe može pogoršati već postojeće hemoroide. Ako imate problema sa ovim stanjem, najbolje je da izbegavate brdski biciklizam dok se ne razjasni.

Ako insistirate na vožnji bicikla, obavezno koristite podstavljeno biciklističko sedište u obliku krofne da biste smanjili pritisak na to područje.


6. Chafing

Brdski biciklizam može izazvati trljanje u osetljivim područjima, kao što su prepone ili pazuh. Ovo je obično uzrokovano trenjem odeće ili sedišta bicikla.

Da biste sprečili trljanje, obavezno nosite široku odeću i nanesite lubrikant na područja sklona trljanju.